Luni - Viner: 9:00 - 18:00 Simbata: 10:00 - 15:00 Duminica: zi libera

Atelier de lucru tematic organizat în contextul săptămânii verde Europene 2020

//Atelier de lucru tematic organizat în contextul săptămânii verde Europene 2020

Atelier de lucru tematic organizat în contextul săptămânii verde Europene 2020

La data de 27 Octombrie 2020, în cadrul proiectului BOND s-a desfășurat un atelier de lucru tematic în contextul Săptămânii Verde Europene 2020. În cadrul evenimentului au fost abordate acțiunile colective pentru încurajarea tinerilor de a se implica activ în cultivarea, creșterea și procesarea plantelor medicinale și aromatice. În cadrul evenimentului au fost aplicate instrumentele dezvoltate în cadrul Experimentului de Laborator organizat în Republica Moldova în perioada Februarie – Septembrie 2020.

În cadrul atelierului, au fost îmbinate prezentările teoretice și instrumentele practice de recunoaștere a diferitor plante medicinale şi eterooleaginoase ce se află pe teritoriul Centrului Științific de Cultivare a Plantelor Medicinale a Universității de Medicină și Farmaceutică din Moldova Nicolae Testimițeanu, situat în satul Bardar, r-nul. Ialoveni.

În cadrul atelierului practic, doamna Lucia Ușurelu, manager de proiect BOND, a vorbit participanților despre instrumentele de lucru elaborate în cadrul proiectului pe parcursul a 3 ani, printre cele mai importante, enumerăm:

  • Crearea punților de legături dintre organizații, oameni și asociații de fermieri;
  • Asociere și cooperare – Activități colective;
  • Dezvoltarea capitalului social – oamenii (angajații);
  • Încurajarea tinerilor și inplicarea activă a acestora în sectorul agricol, în special în domeniul plantelor medicinale și aromatice.

La eveniment au mai participat cu prezentări domnul Prof. Universitar în domeniul chimiei tehnologice, Bobeică Valentin, domnul Victor Melnic, Doctor în științe biologice și domnul Ungureanu Ion, directorul centrului Științific de Cultivare a Plantelor Medicinale a USMF.

A mai fost abordată ca temă de discuție poziția geografică favorabilă și condițiile pedoclimaterice a Republicii Moldova ce contribuie la dezvoltarea și creșterea a peste 3600 de specii de plante superioare, spontane și cultivate dintre care doar 10-12% sunt utilizate de către medicina tradițională și științifică.

În timpul pauzelor de socializare și creare de legături, participanții au avut ocazia să servească pentru prima dată ceaiuri naturale din diferite tipuri de plante medicinale autohtone ce au rolul de a întări sistemul imunitar și contribuie la fortificarea organismului pentru perioada rece a anului. Participanții au apreciat aroma, gustul și culoarea ceaiurilor naturale, apreciind calitățile gustative în comparație cu ceaiurile produse la nivel industrial.

La eveniment au participat 29 de tineri, fermieri și studenți de profil ce doresc să cerceteze domeniul respectiv să inițieze o afacere în acest sector sau deja activează în calitate de fermieri.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Producătorilor de Plante Medicinale și Aromtice din Moldova (AROMEDA).

Proiectul BOND a primit finanțare din Programul de Cercetare și Inovare al Uniunii Europene, Orizont 2020, în temeiul Acordului de finanțare nr. 774208.

By | 2020-10-29T13:47:41+00:00 octombrie 29th, 2020|Uncategorized @ro|0 Comments

Leave A Comment